Interview | Dave Bookless over duurzaam opvoeden: ‘Je gaat fouten maken.’

Voor het aprilnummer van De Nieuwe Koers interviewde ik de directeur van A Rocha International, Dave Bookless. Bookless is voorganger in een Anglicaanse gemeente in Londen en vader van vier dochters. Ik vroeg hem naar hoe ouders duurzaamheid en christen-zijn een plek kunnen geven in hun opvoeding.

‘We gaan dit jaar toch wel CO2-vasten?’

Als christen-zijn onlosmakelijk verbonden is met een duurzame lifestyle, hoe uit zich dat dan in je opvoeding? Dave Bookless, voorman van de christelijke natuurorganisatie A Rocha, heeft zelf vier dochters en ontdekte dat kinderen je vroeg of laat de spiegel voorhouden.

In zijn eigen opvoeding was duurzaamheid eigenlijk helemaal geen issue. En zeker niet een issue dat met God te maken had, herinnert Dave Bookless zich. Pas toen hij theologie ging studeren – Bookless is priester in de Anglicaanse Kerk en heeft een gemeente in Londen – veranderde zijn kijk daarop. Door de Bijbel te bestuderen zag hij dat God geeft om de hele schepping en niet alleen om de mensen.

In diezelfde periode was hij met een groep op vakantie op een eiland voor de Engelse kust. Toen ze weer naar huis gingen, moesten ze hun afval ergens kwijt, maar daar was op het eiland geen goede plek voor. Ze kregen de instructie zoveel mogelijk te verbranden en de rest over een klif te gooien, op wat ooit een strand was geweest, maar nu dienstdeed als vuilnisbelt.

Toen hij daarmee bezig was, knapte er iets in hem. “Ik had het gevoel dat God zei: ‘Wat doe je met mijn wereld?’ Dat dagelijkse dingen, zoals hoe we met recycling omgaan, ertoe doen voor God en zelfs te maken hebben met het evangelie. Dat was een openbaring voor mij.”

 

Benieuwd naar meer? Ga naar de website van De Nieuwe Koers om een digitaal nummer aan te schaffen en het hele interview te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s