Serie | Het goede leven

Het is tijd om ‘het goede leven’ te herontdekken, een eenvoudiger leven dat niet ten koste gaat van mens en natuur, stelde Koos van Noppen vorig jaar in zijn pamflet Messentrekkers bij de Nachtwacht. Voor De Nieuwe Koers onderzocht ik hoe dat goede leven eruitziet en confronteer ik je met een hele rits ongemakkelijke feitjes over de impact van ons voedselpatroon, onze kledingkeuze, onze reisgewoontes en ons consumptiepatroon (you’re welcome).

 

In vier afleveringen bekijk ik hoe je het goede leven kunt leven door andere keuzes te maken op het gebied van voedsel, kleding, reizen en spullen. Tot nu toe verschenen drie afleveringen in het tijdschrift, hieronder vind je wat voorproefjes. Klik op de foto voor een groter formaat en als dat naar meer smaakt, schaf dan even een digitaal nummer van De Nieuwe Koers aan via hun website. Het vierde en laatste deel volgt komende maand.

voedsel

Het eerste deel van de serie ‘God gaat pas echt tekeer als we geen recht doen’ verscheen in mei. Met Alfred Slomp (die workshops geeft onder de naam ‘God in de supermarkt’ en het boek SuperWaar schreef over duurzamere keuzes in de supermarkt), Barbara Borkent-Raven (overtuigd veganist) en Jan Huijgen (boer op een biologisch-dynamische boerderij) sprak ik over wat voor impact jouw voedsel heeft en hoe je op dit gebied andere keuzes kunt maken.

kleding

In het tweede deel van de serie, ‘Als je weet dat je kleding fout is, sta je niet schuldeloos’, neem ik met kunstenares Margje Schuurman, die zoveel mogelijk duurzame en eerlijke kleding koopt, en Wilco van Bokhorst van FairWear Foundation de kledingindustrie en jouw eigen kledingkast onder de loep. Je leest het in het zomernummer (juni).

reizen

Deel drie gaat over reizen. ‘Huh, de kerk? Die heeft toch niets met duurzaamheid?’ kreeg Beppie de Vries vaak te horen in haar groene bubbel. Zij en verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vertellen in het jubileumnummer (september) hoe je je eigen reisgewoontes kunt veranderen en hoe je andere zo goed mogelijk mee kunt nemen in dat proces.

spullen

Deel vier gaat over spullen en verschijnt in het oktobernummer. Nog even geduld.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s