Maandagochtend zat er nog dertig euro cash in je portemonnee, maar op vrijdagochtend kom je nog maar net aan de €6,75. En je hebt geen idee waar de rest is gebleven. Ken je dat? Of anders die knoop in je maag als je weer een stapel blauwe enveloppen in je brievenbus vindt omdat je geen idee hebt wat de Belastingdienst nu weer van je wil? Of misschien ben je meer het type dat zich te buiten gaat aan de sale als je salaris net is gestort om twee weken later te hopen dat je huur nog kan worden afgeschreven?

Hoe graag we ook allemaal laten zien dat we onafhankelijke vrouwen zijn die hun eigen boontjes kunnen doppen, feit is dat meer dan de helft van de vrouwen niet voor zichzelf kan zorgen als op geldzaken aankomt. Online community How2SpendIt wil daar verandering in brengen en vrouwen inspireren om zich te verdiepen in hun eigen financiën en zo ook op dat gebied zelfredzaam te worden. Because financial confidence looks fabulous on every woman.

Een van de dingen die ze daarvoor hebben opgezet is de Financial Detox Challenge. Zes weken niks kopen behalve eerste levensbehoeftes. Zes weken met elk een eigen thema waarin je jouw financiële gewoontes en valkuilen onder ogen komt. Voor How2SpendIt ging ik de uitdaging aan, en hield er een blog over bij.

Week 1: The Challenge

50% korting op alles, schreeuwt de poster op het raam. Korting gaat nog van afgeprijsde prijs af, heeft iemand er met de hand bijgeschreven. Mijn ogen speuren de etalage af. Ik zie tripod krukjes van boomstamschijven, prachtige plaids en lieve vaasjes. Vooral veel vaasjes. Mijn zwakke plek, ik heb er wel drie planken vol van in mijn kast. (Lees verder op how2spendit.nl)

Week 2: If you can’t beat them, ignore them

Bovenop de lange kast in mijn werkkamer staat een flinke rij dossiermappen. De titels erop varieren van Administratie 1, 2 en 3 tot Leesdossier vwo6. Een illustratie van mijn bewaar- als wel mijn organiseerdrift. Voor de buitenstaander lijkt het misschien moeilijk met elkaar te rijmen dat ik gerust mijn slaapkamervloer laat dichtslibben met kleren maar wel mijn cd’s op alfabetische volgorde heb staan … (Lees verder op how2spendit.nl)

Week 3: Ruilhandel

‘Dit vind ik dus echt helemaal niks voor jou.’ Ik trek een hanger uit mijn zusjes kledingkast waar een gebloemde top aan hangt. Ze kijkt er met een scheef oog naar. ‘Nee,’ zucht ze, ‘ik heb ‘m ook nooit aan.’ ‘Mooi,’ zeg ik terwijl ik hem van de hanger schuif, ‘dan neem ik die ook mee.’ (Lees verder op how2spendit.nl)

Week 4: Gouden bespaartips voor burgerlijk boodschappen doen

Waar denk jij aan bij het woord burgerlijk? Ik zie Gaastrajassen, matchende dames- en herenfietsen, keurig aangeharkte Vinextuintjes, 9 tot 5-banen, korte moederkapsels en degelijke schoenen (want dat is zo lekker handig). Kortom, alles behalve mijzelf. (Lees verder op how2spendit.nl)

Week 5: I’m addicted to you, don’t you know that you’re toxic?

Treinreizen is funest voor mijn portemonnee. De kaartjes zijn belachelijk duur ja, maar dat is niet het grootste probleem. Het is vooral het station. In elke hoek schuilt een verleiding. Als je zojuist in de regen naar het station ben gefietst, heb je toch zeker wel een latte macchiato verdiend? (Lees verder op how2spendit.nl)

Week 6: Hello healthiness!

‘Zes weken, makkie toch?’ Dat zei ik aan het begin. Het geen geld uitgeven op zich was inderdaad nog niet eens het moeilijkste. Maar dat heeft vooral te maken met de termijn van zes weken. Bij sommige dingen dacht ik dan: ach, dat koop ik dan later wel. Ik weet het, niet de allerbeste instelling. (Lees verder op how2spendit.nl)

Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s