In december 2015 ben ik begonnen als journalistiek trainee bij het Nederlands Dagblad. Daarna ben ik nog negen maanden werkzaam geweest als redacteur op de binnenlandredactie. Ook schreef ik met enige regelmaat verhalen voor de bijlages ‘Leven’ en ‘Zeven’. Mijn publicaties zijn te vinden via deze link. Hieronder kun je een aantal verhalen uit het ND van mijn hand lezen.
Vluchtelingen leren hoe ze de oorlog te boven kunnen komen
De herdenking van WO II-slachtoffers op het Ereveld van Loenen kreeg een extra dimensie. Vluchtelingen van nu deelden er hun oorlogservaringen met nabestaanden van toen. ‘Ik mag de vrijheid doorgeven waarvoor zij gestorven zijn.’
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 2 mei 2017
‘Duurzaam leven is niet karig, het maakt het leven juist zoveel rijker’
Moeilijk, saai, duur … Als expert op het gebied van duurzame mode en lifestyle kent Marieke Eyskoot alle vooroordelen. Hoog tijd om die voor eens en voor altijd in de kiem te smoren, vond ze. Haar boek Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle moet daarbij helpen. ‘De tijd dat je alleen saaie duurzame kleding kon vinden is echt wel voorbij.’
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 3 april 2017
Achter de ambtsketting
In Arnhem hebben ze gemengde gevoelens over haar. Ze was betrokken bij de bewoners, maar zette de stad niet op de kaart – is de kritiek. Nu wordt Pauline Krikke burgermoeder van Den Haag. Welke zeven kenmerken zijn onmisbaar voor de grote stadsburgemeester?
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 11 februari 2017
24 jaar en zoveel meegemaakt
Van huis uit kreeg ze mee dat zij een probleemkind was. Haar weg ging langs misbruik en mishandeling. De prostitutie zag ze wel zitten, tot ze een kind meedroeg. Nu mag ze zich officieel een normaal mens noemen, zegt Vanessa. Haar verhaal.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 10 december 2016
Foto’s maken van het afscheid
Mooie herinneringen aan een overleden dierbare kunnen een grote hulp zijn in het verwerkingsproces. Maar soms overlijdt iemand zo vroeg dat die er amper zijn. Melanie Plaggenmarsch maakt fotoreportages om die weinige herinneringen vast te leggen.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 17 november 2016
Sandra werd gestalkt door haar ex
Sandra werd anderhalf jaar lang gestalkt en bedreigd door haar ex. Sandra was onderweg naar haar auto toen ze ineens werd besprongen door iemand die haar tegen de grond drukte, haar keel dichtkneep en met een mes op haar in begon te steken. Het was haar ex-vriend. Hij had zich verstopt in de bosjes naast de parkeerplaats om haar te vermoorden.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 12 oktober 2016
Bastiaan van Schaik: Dit gaan we dragen deze winter
Eigenlijk kan dit najaar alles op modegebied, zegt stylist Bastiaan van Schaik. Hoe blijven we er stijlvol bij lopen in het herfst- en winterseizoen? Stylist Bastiaan van Schaik – bekend van programma’s als Holland’s Next Top Model en RTL Boulevard – doet de najaarstrends uit de doeken.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 21 september 2016
Duurzaam eten begint op je eigen bord
Het eten dat op ons bord ligt, heeft grote invloed op het milieu. En dat is meestal niet positief. Hoe kunnen we met onze voedselkeuze de aarde redden, terwijl we steeds meer monden moeten voeden?
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 10 september 2016
Roep om dienstplicht is niet meer dan nostalgie
Regelmatig roept een politicus dat hij de dienstplicht wil invoeren om raddraaiers in het gareel te krijgen. Maar volgens deskundigen is er geen enkel bewijs dat dat werkt.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 26 augustus 2016
Een jaar vakantie in één dag
Donderdag vierden honderd ‘vergeten kinderen’ het begin van een minivakantie met een dagje wintersporten. Stichting Het Vergeten Kind organiseert het uitje om kinderen die in opvanglocaties wonen zich even normaal te laten voelen.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 19 augustus 2016
Aan de ketting: wiebelig op de Reeuwijkse plassen
Redacteuren van het Nederlands Dagblad gaan deze zomer weer het land door voor de zomerserie Aan de ketting. Deze keer krijgen ze als opdracht mee Nederland ook over water te verkennen. Marinde van der Breggen wekt jaloezie op in een wetsuit, gaat een eindje suppen en buigt voor de wind.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 8 augustus 2016
Zomerkleding op het werk: hoe heurt ’t eigenlijk?
Als de zomer in Nederland eindelijk doorbreekt, komt steevast die vraag: kan ik in korte broek naar kantoor? Een typisch Nederlandse zomer. De ene week regent het pijpenstelen en is het fris buiten, de week erop tikt het kwik zomaar ineens 34 graden aan. Bij zulke temperaturen dragen we het liefst zo min mogelijk kleding.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 5 augustus 2016
Toewijding en zweet voor een mooi sterk bikinilijf
Fit is het nieuwe slank: wereldwijd trainen miljoenen vrouwen voor hun ‘bikini body’ met de trainingsprogramma’s van Kayla Itsines. Is het een haalbaar doel?
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 22 juli 2016
Hoogeleraren Ouderengeneeskunde: ‘Handtekeningen garanderen geen zorgkwaliteit’
De Nederlandse verpleeghuizen doen het lang niet zo slecht als ‘de lijst’ doet vermoeden, zeggen twee hoogleraren Ouderengeneeskunde. De grootste uitdaging in de ouderenzorg is de maatschappij duidelijk maken dat ouderdom bij het leven hoort.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 16 juli 2016
Veel parallellen tussen islam en christendom
Maarten Zeegers leefde drie jaar als moslim in de Haagse volkswijk Transvaal. Over die jaren schreef hij het boek Ik was een van hen.Hij zag er veel overeenkomsten tussen islam en het christendom. ‘Het salafisme is een soort reformatie binnen de islam.’
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 18 juni 2016
De makers van jouw kleren zwijgen
De meeste mensen denken er tijdens het kopen van kleren niet bij na wie die in elkaar heeft gezet. Een pop-upwinkel in Amsterdam confronteert bezoekers met de harde omstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 13 mei 2016
Houden van je stiefkind is niet vanzelfsprekend
Er zijn minstens 250.000 stiefmoeders in Nederland, toch blijft openlijk praten over de problemen die daarbij komen kijken lastig. ‘Als vrouw mag je niet mopperen over de kinderen van je nieuwe man. Want je wist toch waar je aan begon?’
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 3 april 2016
Gedwongen verhuizing is ramp voor bewoners ’t Reijgersbosch
Verzorgingshuis ‘t Reijgersbosch sluit eind dit jaar wegens veranderingen in de ouderenzorg noodgedwongen zijn deuren. De sluiting is een zware klap voor bewoners, personeel en omwonenden. ‘Er is hier al menig traantje weggepinkt.’
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 29 februari 2016
In één klap een alleenstaande moeder
Elke dag verliezen gemiddeld zes vaders en moeders met minderjarige kinderen hun partner. Hun wereld staat op de kop en ze worden geconfronteerd met duizend en één zaken die ze moeten regelen. Het proefproject ‘Steun na partnerverlies’ moet emotionele en praktische ondersteuning bieden aan nabestaanden.
gepubliceerd in Leven, consumentenbijlage van het Nederlands Dagblad, 9 februari 2016
Wilt u een kind? Lees dan eerst de bijsluiter
Het UMCG begint een proef waarbij stellen met een kinderwens zich kunnen laten testen op ernstige erfelijke ziektes. Daarmee kan al voor de zwangerschap de kans worden bepaald dat het kind een van die ziektes heeft.
gepubliceerd in het Nederlands Dagblad, 15 januari 2016