Update | Wat ons onderzoek naar misbruik bij Jehovah’s Getuigen teweeg bracht

In de zomer van 2017 is een reeks verhalen gepubliceerd in Trouw over hoe Jehovah’s Getuigen omgaan met seksueel misbruik. Samen met Rianne Oosterom werkte ik bijna twee jaar aan dit onderzoek. Onze conclusie was dat door het interne rechtssysteem dat deze geloofsgemeenschap hanteert, kinderen slecht beschermd zijn tegen misbruik in eigen kring en daders vaak vrijuit gaan.

Dit onderzoek heeft inmiddels van alles teweeggebracht. Zo is een van de slachtoffers wiens verhaal wij optekenden uit de anonimiteit getreden en strijdt nu voor gerechtigheid voor andere slachtoffers. Ook is de minister hard bezig te kijken wat hij aan deze situatie kan doen. De Jehovah’s Getuigen hebben verschillende gesprekken gehad op het ministerie, een keer met een afgevaardigde van het hoofdbestuur dat zetelt in de Verenigde Staten. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek, maar Jehovah’s Getuigen weigeren zo’n onderzoek. Ook gaan ze niet meer in gesprek met de slachtofferorganisatie Reclaimed Voices, ondanks eerdere beloften.

De minister onderzoekt inmiddels of de aangifteplicht verruimd kan worden en of de Jehovah’s Getuigen hun ANBI-status kunnen houden. Hieronder vind je verschillende links naar follow-up artikelen.

 

Frank Huiting doorbrak het zwijgen bij Jehova’s Getuigen

 

Meldingen misbruik bij Jehovah’s Getuigen stromen binnen

 

Bestuur Jehova’s wil niet praten met slachtoffers

 

Minister onderzoekt verruiming van de aangifteplicht vanwege zorgen om misbruikzaak Jehova’s Getuigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s